İlk ve Acil Yardım Programı

Programın Amacı

İlk ve Acil Yardım programının amacı; acil durumlarda hastaya gerekli müdahaleyi yapabilecek düzeyde eleman yetiştirmektir. Öğrencilerimize acil durumlarda acil aracının malzeme ve aletlerinin bakımı ve kullanımı, tedavi, kardiyak monitörizasyon, defibrilasyon ve entübasyon dahil olmak üzere hava yolu açmak gibi yaşamı kurtaracak yöntemler öğretilmekte ve bunların uygulaması yaptırılarak bilgi ve beceri kazandırılmaktadır. Öğrencilerimizden beklenen nitelik bildiğini uygulayabilmesidir.

Sağlık sektöründe paramedik ihtiyacını karşılamak, bilgili, donanımlı, etik bir şekilde hastaya gerekli müdahaleyi yapıp hayata kavuşturarak can kurtaracak teknikerler yetiştirmek programın ana hedefidir.

Programda Okutulacak Dersler ve Yaptırılacak Uygulamalar

İlk ve Acil Yardım Teknikerliğinin eğitimi, ön lisans düzeyinde iki yıldır. Öğrenciler gerekli teorik ve pratik derslere ilave olarak acil serviste ve 112 ambulanslarında uygulama ve staj (dönem içi ve yaz ) yapma zorunlulukları bulunacaktır.

Gereken Nitelikler

İlk ve Acil Yardım Programı’na mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarının;

·    Acil Tıp Teknisyenliği

·    İlk ve Acil Yardım Teknisyenliği

bölümlerinden sınavsız geçiş ile öğrenci alınması uygun görülmektedir. Ayrıca boş kalan kontenjanlara YGS-2 puanı ile öğrenciler yerleştirilmektedir.

Mezunları Kazandıkları Diploma ve Unvan

Programı bitirenlere Ön Lisans Diploması ve “İlk ve Acil Yardım Teknikeri” ünvanı verilir.

Mezunların Çalışma Alanları

İlk ve Acil Yardım Teknikerleri; tüm kamu ve özel sağlık kuruluşlarında, üniversite hastanelerinde, acil yardım ve hasta nakil ambulanslarında sağlık personeli, komuta kontrol merkezlerinde çağrı karşılama personeli ve hastane acil servislerinde sağlık personeli olarak çalışma alanına sahiptirler. Bu personeller gerektiğinde (güvenli sürüş eğitimi sonrası) ambulans sürücüsü olarak da görev yapmaktadırlar.

Dikey Geçişler

Programı tamamlayarak mezun olan öğrenciler, ÖSYM'nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda, tercih ettikleri programlarına uygun bir lisans programına kayıt hakkı kazanmaktadırlar. Bu programlarda uygulanan intibak ve dört yarı yıllık Lisans tamamlama eğitiminden sonra, lisans diploması almaya hak kazanırlar.

DGS ile Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları:

·    Acil Yardım ve Afet Yönetimi

-          Hemşirelik